Bank of East Asia, London

Set in the heart of Soho, on Shaftesbury Avenue, amongst the hustle and bustle of Central London is a recent project “The Bank of East Asia”.

Strata tiles is proud to have supplied this prestigious project with both large format 120 x 120cm natural stone floor tiles and a specially fabricated and cut to size staircase spanning two flights. The staircase alone contained 40 no treads and risers as well as landings. Each tread and landing was specially fabricated to contain 2no brass inserts to provide a slip resistant step tread detail and was hand finished by our fabrication team to give an aesthetically pleasing appearance.

 Each flight of stairs was factory sealed and advice on substrate and project preparation was given throughout by our technical team.

The material used on this site was our Strata Natural stone SNSL026 honed finish limestone, selected by the client and architect team for its natural beauty and variation in pattern.

For any specially fabricated requirements like the above please do not hesitate to contact our Strata technical team.

Banana Republic, Kensington

About Banana Republic

Banana Republic offers versatile, contemporary classics, designed for today with style that endures. Banana Republic believe in “thoughtful design to create clothing and accessories with detailed craftsmanship in luxurious materials.”

The Brief

When Banana Republic opened its doors in Kensington, London the brief was exactly that – versatile and contemporary. With the brief in mind, Strata Tiles sourced and supplied Pirlo (colour 003), a beautiful stone-look porcelain. The Pirlo collection offered Banana Republic a viable and stress resistant alternative to natural stone.

In total ITAB ordered 170sqm of 60x120cm and 200sqm of 120x200cm from the collection to create the modular look on the retail floor.

Forbury Place

Located in the cultural and leisure hub of Reading is Forbury Place. Recently awarded ‘Best Development Outside of London’, No.1 Forbury Place was phase one of the development, totalling 185,000 sqft. Phase two of the project, No.3 Forbury Place, offers an additional 88,909 sqft of space .

Strata Tiles worked closely with the architect to source a natural stone product which could be cut to numerous large format sizes including 100x150cm and 50x150cm. Strata Tiles took the architect and the main contractor to the factory where the natural stone could be specially selected as per the visual specifications and slip resistance requirements desired.

In total over 2000 sqm of Strata Natural Stone (DK 0026) honed tiles were laid throughout the reception and lift lobby areas over both phase one and phase two of the Forbury Place Development.

If you would like to discuss the tiles used on this project or something special for the project you are working on then please contact Strata Tiles.

Davidson Building

In the heart of the Covent Garden Conservation Area stands The Davidson Building. Used by a British-based property investment and development business Derwent London (who also own The White Collar Building, Clerkenwell).

The Davidson Building is an eight-storey new-build, sitting behind a freestanding Edwardian brick façade, designed by architects Lifschutz Davidson Sandilands (LDS). Since its completion in 2003, The Davidson building has won a number of awards including making the shortlist for RIBA’s 2004 Sustainability Award.

LDS Architects, winners of RIBA ‘Architect of the Year’ 2015, were looking to refresh The Davidson Building whilst keeping an elegant and classic feel. For the reception area, Strata Tiles supplied Grigio Carnico for the bathroom and White Carrara for the reception floor tiles to complement the existing interior. LDS were invited to choose the slabs they would like cut, as well as measure and mark out each area to ensure the veining matched their specific requirements of size and colour.

In addition, Strata Tiles also sourced and managed the process of the beautiful waterjet cut White Carrara sign located in the reception area. The sign was engraved in memory of Ian Davidson who sadly passed away in 2003, the same year the building was originally completed.

If you would like to discuss the tiles used on this project or something special for the project you are working on then please contact Strata Tiles.

The Breakfast Club, Canary Wharf

In 2015, Strata Tiles assisted Finch Interiors to portray their vision of a Mid-West American Diner within The Breakfast Club Canary Wharf.

Requiring a durable tile suitable for high volumes of traffic, Strata Tiles supplied the dining establishment with 60x60cm tiles from the DuraCem collection for the entrance floor.

Comprising entirely of hard granite and marble material, the rose colour tile (STDGM41) not only boasts style but longevity with its extremely high resistance to wear.

To complete the look, black DuraCem (STDGM42) was used to infill the waterjet cut lettering in front of the entrance doors.

University of Liverpool, London

Strata Tiles recently worked with Merit Cape to complete the reception area of the University of Liverpool, based in Finsbury Square, London.

Strata Tiles supplied all white tiles from our Allegra collection (AL0005) in large 60x120cm format. The tiles contrasted beautifully with the black interiors, creating a clean cut, modern environment.

If you would like to discuss the tiles used on this project or something special for the project you are working on then please contact Strata Tiles.

Commodity Quay, London

Strata Tiles worked with architects Buckley Gray Yeoman to create the look and feel within Commodity Quay, London. 300sqm of grey coloured tiles from our Saxum Ignus collection were installed in a 60x120cm format, by Stone and Ceramic,  to create a clean-cut style for modern simplicity.

Commodity Quay is central to the wider St Katharine Docks story. The building is an integral part of a vibrant community within an unrivalled location for working, living and relaxing.

Commodity Quay makes the most of its privileged waterside setting in the heart of St Katharine Docks. Directly on the quay, this former warehouse is a state of the art office that succeeds in blurring the boundary between business and leisure.

If you would like to discuss the tiles used on this project or something special for the project you are working on then please contact Strata Tiles.

Magna House, Staines

Strata Tiles worked with Lusted Green Architects to supply large format, 120x 120cm, tiles from our beautiful Basement 8 collection for Magna House in Staines.

Working together with Scott Osborn Contractors, the natural tiles (PABA06) were installed in the reception area, with a further batch of 60x60cm tiles from the same collection installed in the WC.

If you would like to discuss the tiles used on this project or something special for the project you are working on then please contact Strata Tiles.

Odeon, Trowbridge

Strata Tiles worked closely with McFarlane Latter Architects to supply the Flait collection for Odeon in Trowbridge. Colours FL0001 were used for both the foyer and bathroom areas and FL0002 used in the foyer.

Photo credit: McFarlane Latter Architects

If you would like to discuss the tiles used on this project or something special for the project you are working on then please contact Strata Tiles.

Harvey Nichols, The Mailbox

July 2015 saw Harvey Nichols close their original store in Birmingham to make way for a brand new concept store, in the heart of the new look Mailbox complex. Double the size of the stores’ previous incarnation which opened in 2001, Harvey Nichols were keen to create a concept store which portrayed the look of “controlled destruction”,  as described by Shadi Halliwell, group marketing and creative director at Harvey Nichols.

Harvey Nichols worked in collaboration with architect and retail design specialists, Virgile + Partners, to create an unusual environment through technology and an eclectic approach to materials. “We aimed to break rules and challenge the predictable imagery and established principles that define luxury shopping environments,” clarified Carlos Virgile, director at Virgile + Partners.

With the design approved, Virgile + Partners enlisted the expertise and knowledge of Strata Tiles, to help source and produce custom-made concrete and marble pieces for the 45,000sqft store. Organisation and co-ordination was key in ensuring the material arrived within the deadlines set. Due to the speed of the programme, the material had to be delivered in just two months to enable the scheme to complete on time.

THE PROCESS

The concrete was manufactured by our exclusive partners, Ivanka, in two colours and three bespoke formats. 372 x 1118 x 1118 x 1490mm large trapezoids were produced, in the colour EG for the main sales floor, alongside smaller diamonds (372 x 372 x 372mm) and triangles (370 x 370 x 370mm) specially produced in the colour RG, for the smaller zones.

The selection of the Calacatta Vagli marble was a particularly important element for Harvey Nichols. “Representatives from Virgile + Partners and Strata Tiles visited the quarry to ensure the marble chosen conformed with the design specification set.” Neil Lutterloch, Sales Manager at Strata Tiles explained.

Once selected, the marble was produced in both diamond and triangle pieces, mimicking their concrete counterparts in both size and shape.

Combining both the concrete and marble presented a unique challenge as their manufacturing tolerances differed from one another. Strata Tiles worked closely with Virgile + Partners to provide advice on movement joints and to ensure both the concrete and marble modulated perfectly, creating a seamless look from one department to another.

The resulting installation of organic high quality classical finishes supplied, comfortably within budget, can add a level of sophistication to your next project.
If you would like to discuss the tiles used on this project or something special for the project you are working on then please contact Strata Tiles.

Green & Blacks

Creating a fusion between the bold branding of Cadbury Schweppes and the sleek, sophisticated style of Green & Blacks is no easy task. Overseen by the top designers at Scott Brownrigg, our Marron Jupiter tile takes centre stage in the reception area of this exclusive development. ‘Green & Black’s wanted to make the most of the period features of the building. That’s what brings the sophisticated ‘black’ element to the building,’ explains Cris Testi from Scott Brownrigg.‘We wanted to marry this with the ‘green’ element, which is very organic looking, a very natural-looking aesthetic.’

Our Marron Jupiter tile fits in perfectly with this ethos – providing a fusion of the sleek opulence of brown and grey marble, with sophisticated white and gold veining that espouses high quality, and the properties of an all natural product, sourced straight from the earth in Italy’s finest quarries. The reception area was sympathetically designed with sleek marble, soft furnishings and sparkling chandeliers, complementing the ornate details that make 25 Berkley Square truly charming. ‘At the beginning of the project we were given the Green & Black’s brand bible, which explains the history of the company and the brand, and I think the reception is very successful in translating that brand into interior design,’ says Testi. Complementing brand identity, providing pure luxury in a natural product and offering a perfect solution to high traffic needs are just a few of the many benefits of specifying Marron Jupiter, and it is easy to see why it was selected for this opulent and striking project.

Marron Jupiter has also been used in a number of other exciting projects. It can be seen in many Jones the Bootmaker stores across the country because it is perfect for high traffic environments and provides a high quality appearance. It has also been used for the penthouse apartments at the Regent’s Place development to provide a signature statement.

If you would like to discuss the tiles used on this project or something special for the project you are working on then please contact Strata Tiles.

Moet and Hennessy

Strata Tiles fabricated the bar tops for the prestigious Moet and Hennessy, the stone was selected by designer Morey Smith and fabricated by Strata Tiles. The stone is a deep brown natural granite, Strata Tiles fabricated the tops with a luxury edge detailing from templates provided by the contractor.

If you would like to discuss the tiles used on this project or something special for the project you are working on then please contact Strata Tiles.